www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

 

9-13 December, 2020

Kiscsősz, Hungary

 

 

etnik Archív
2022. July FrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSuMoTuWeThFrSaSu Actual program:
2022-07-06
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

WRITE US

Name:
E-mail:
Question:

Newsletter

Name:
E-mail address:
I subscribe for the following newsletters:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Modifying data unsubscription or resending activation:
RANDOM PICTURES

GYŐR VÁROS NEM HIVATALOS KÖZÖSSÉGEI (1950-20??) :: KILENCVENES ÉVEK :: JAZZÉLET :: MEDIAWAVE EREDETE ÉS KEZDETI ÉVEI

MEDIAWAVE EREDETE ÉS KEZDETI ÉVEI


A Mediawave Fesztivál létrehozása volt az, ami új célt és utat jelentett számomra és társaim számára is. Végre szervezhetünk egy olyan fesztivált, amelyet nem kísér sunyin a szervek, hivatalosságok figyelme! Gondoltuk ez akkor, a szabadság hitétől megrészegülve. Aztán persze nem így lett, de ahhoz több év és sokféle színű önkormányzás, kormányzás kellett, hogy kényszerűen belássuk, a hatalom mindig hasonlóan működik és gyanakszik. De most még a lelkesedés szakaszában tartunk…


A visszaemlékezés elején szeretnék eloszlatni egy legendát, ami kritikusaink egy részének agyában tartósan él. Ez pedig az, hogy: A Mediawave filmfesztiválként indult. Ki kell ábrándítanom azokat, akik 26 év múltával is így gondolják. És ennek bizonyítására nem kell sokkal többet tennem, mint javasolni, hogy a hitetlenek nézzek meg a Mediawave koncertjeinek párhuzamos kronológiáját. Az ellenben igaz, hogy a filmes rész volt az első pillanattól fogva a legjobban/legkoncepciózusabban szervezett rész, mert ha valaki nevezéses nemzetközi filmfesztivált akar létrehozni, annak be kell tartania a nemzetközi sztenderdet. Ellenben a zenei esetén szabad a pálya, abból nagyon sokféle van, lehetséges.


A zenei rész lassabban karakterizálódott egyrészt jazz, másrészt etnikus irányba. A jazzkoncertek évenkénti felsorolás jól mutatja, hogy mennyire igaztalan a vád. A Mediawave az első pillanattól zenei fesztivál is volt. És ennél sokkal több koncert volt, mert itt csak a jazzkoncertek szerepelnek. Ezenkívül hogy évről évre számos ethno és underground koncert is megvalósult.


A jazzrész központjában – hagyományainkhoz híven - mindig is erős többségben voltak a jazz és improvizatív zene kreatív és etnikus ágai. Az első években a fő korlát, a nemzetköziség korlátja a pénz volt. Ellenben 1997-től - a támogatások növekedésével – lehetőségünk nyílt a Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozattal, 1982-83-ban beindított irány és minőségi felhozatal folytatására. Hiánypótló jelleggel elkezdtük meghívni az amerikai és európai jazz Magyarországon még sosem járt hírességeit, stílusalkotó egyéniségeit, esetenként sztárjait. Persze azokat, akik közel álltak hozzánk. Csak a híresség okán nem hívtunk meg senkit.

 


MEDIAWAVE HÁROM FŐ SZAKASZA


A következő fejezetek Mediawave részeinek jobb átláthatósága érdekében itt most röviden összefoglalom – rövid kommentárokkal ellátva - a fesztivál három fő szakaszát:

 


1991-1999

A RÁCSODÁLKOZÁS ÉS ERŐGYŰJTÉS SZAKASZA


Az első években a zárt szocialista világ után rácsodálkoztunk a kinyíló világra. És habzsoltunk. Mindent akartunk, minden érdekelt bennünket, mint egy kisgyermeket. 4-5 év kellett ahhoz, hogy elinduljon egy letisztulási folyamat, amely majd a következő szakaszban zárult le. Egyértelmű célunk volt a a művészetközvetítés nemzetköziségének fokozása. Az előző időszakban alig jutott be Magyarországra külföldi produkció, kerestük/szűrtük a hozzánk illő produktumokat.

 


2000-2009

A LETISZTULÁS ÉS KITELJESEDÉS SZAKASZA


(törölni) Eddigre alakult ki erős karaktere a fesztiválnak. Röviden nemzetközi film és zenei program, tehát egyértelmű művészetközvetítés. A zenén belül a jazz és az etnikus zene dominanciája. Ekkor már Nemzetközi Film és Zenei Fesztivál alnévvel illettük magunkat, a korábbi Vizuális Művészeti Fesztivál helyett. De mindig éreztük, hogy a két lábú szék nem stabil, ezért a 2006-tól elindítottuk a Passport Control Nemzetközti Ifjúsági Műhely sorozatunkat. (A következő évben lesz a 40. belőle.) Ezzel az utánpótlás nevelő szegmenssel meglett a harmadik lábunk. Természetesen ebben nem kis szerepet kaptak az improvizatív zenei műhelyek – William Parker, Hamid Drake, Chris Potter és Grencsó István vezetésével.


Erről bővebben a következő időszaknál.

 


2010-2016

IRÁNYVÁLTÁS SZAKASZA


A nemzetközi és országos gazdasági válság, egyben a támogatási csatornák apadása, valamint az, hogy 19 év után, kényszerűen el kellett hagynunk Győr városát, tevékenységünk erős átgondolására késztetett bennünket. Hamar beláttuk, ha talpon akarunk maradni, akkor új irányokkal kell megpróbálkoznunk. Az előző 10 évben nagyrészt megcsináltuk azt, amit egy növekedéskényszeres rendezvény megtehet. A saját műfajainkban, így a jazzban is, addigra már meghívtunk minden kultikus öreget és tehetséges feltörekvőt, aki illett hozzánk. És közben 2000-től beindult a MÜPA, aki szép lassan átvette szerepünket, pontosan százszoros költségvetéssel és Budapesten, szélesebb műfaji palettával. Persze elismerjük, hogy kell egy ilyen zászlóshajó az országnak. A környezeti és személyes válság, valamint az erős konkurencia arra késztetett bennünket, hogy eddigi erényeink értelmes részét megtartva, más irányba kell menni. A művészetközvetítésről nem akartunk lemondani. Az üzleti irányvonal – lást Sziget-csoport – nem érdekelt bennünket, tehetségünk se lett volna hozzá. Tehát más, úttörő régi-új szálat kellett keresni, amelyet a közösségben, a közösség építésében találtunk meg.


A 40 évből 26-ot a Mediawave uralja, amely tavalyi 25 éves évfordulójára készítettünk egy terjedelmes, mindenre kiterjedő kiadványt „(nem) Csak a szépre emlékezünk” címmel. Emiatt nem szeretnénk ismétlésbe bocsátkozni. Akit érdekel, weboldalunk (www.mediawave.hu) Mediawave archívum rovatában megtalálhatja és elolvashatja. A továbbiakban csak rövid összefoglalót és a koncertek kronológiáját közöljük összefoglalás és a teljesség kedvévért.
 

Hartyándi Jenő

Győr, 2016

Please send us your comment:
Name: Text:
E-mail:
Please, write here the characters you can see in the picture:

SEARCH


      
MEMBERSHIPS
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

HUNGARIAN FESTIVAL ASSOCIATION
 

 

PARTNER OLDALAK

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Card payment service provider
Cards accepted