www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2019. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2020.09.29.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREK

2007.02.28.

Borkai Zsolt polgármester a Fészek Klubban


Győr: a város nem kívánja felvállalni a civil szervezetek pályázatainak támogatását. A MEDIAWAVE-es felvetésre a polgármester azt mondja, tudja, hogy a civilek nem örülnek ewnnek, de a városvezetés nem tartja napirenden egy olyan alap létrehozását, mely a pályázók önrészeit finanszírozhatná.
Borkai Zsolt polgármester a Fészek KlubbanA tavaly õszi választási kampány során a Fészek Klub vendégül látta – többek között – Borkai Zsoltot, aki akkor még csak polgármesterjelölt volt. Most, bõ száz nappal a hivatalba lépése után már Gyõr elsõ embereként köszöntötte õt a Fészek Klub nevében Jancsó Péter. Borkai Zsolt jó érzésekkel emlékezett vissza az elsõ találkozóra, amikor a klubtagok pozitívan fogadták azokat a terveket, elmozdulási irányokat, melyeket akkor megfogalmazott. A mostani találkozón meggyõzõdhettek a jelenlévõk: Borkai Zsolt valóban minden gyõri polgármestere akar lenni.

Minden gyõri
polgármestere
– Sokkal nehezebb volt az eleje, mint gondoltam – osztotta meg az elsõ napok, hetek élményeit hallgatóságával a fiatal polgármester, majd így folytatta: Rengetegen kerestek meg, és mindenki személyesen velem akart beszélni, miközben nekem is meg kellett ismerni a hivatalt, elindítani az átvilágítást, hogy ennek birtokában döntsük el, szükség van-e és milyen mértékű átalakításra.
Mint mondta, nem akarták elkapkodni az átszervezést, amire a Fészek-tagok véleménye szerint is szükség volt, hogy a hosszú ideje megcsontosodott városházi rendszer jobban működjön. Borkai nem hallgatta el, hogy kemény belsõ vitáik is voltak a hivatal szerkezetérõl, sokan támadták például a kabinetiroda létét és annak vezetõjét is.
– Szeretném nagyon világossá tenni, hogy a kabinetre – vagy nevezzük bárhogy is – szükség van a polgármester munkájának segítõjeként – mondta a vendég a klubesten. – Bolla Péter a kampány kezdetétõl vállvetve dolgozott velem, reggeltõl estig, a nehéz idõkben is, és iránta feltétlen a bizalmam. Szükség is van erre, hiszen ez egy bizalmi poszt. Nincs ugyan döntési pozícióban, de mindenben segíti a munkámat. Nem igaz, hogy õ vezeti a hivatalt, és akik engem ismernek, tudják, hogy az a vád sem érhet, hogy bárki bábja lennék. Sem az övé, sem másé.
Jancsó Péter azon kérdésére, hogy polgármesterként változott-e a kampányban megfogalmazott státusa, ami szerint független jelölt, a Fidesz–KDNP támogatásával, Borkai Zsolt egyértelműen válaszolt:
– Ez így maradt és így is marad. Tudom, hogy nem mindig elõnyös ez a politikában – s ezért talán nem is leszek ebben az értelemben soha „jó politikus” –, de én valóban komolyan gondolom, hogy minden gyõrit képviseljek. Folyamatosan egyeztetek valamennyi frakcióval, arra törekedve, hogy csökkenjen köztük a politikai távolság. A polgármesternek kell „összefognia a csapatot”, hogy legalább a legfontosabb kérdésekben megszülessenek a szükséges egyetértõ döntések.

Eszmecsere
az Autopolisról

Jó néhány ilyen kardinális kérdés szóba került a Fészek Klub estjén. A legtöbb idõt és a leghevesebb – már-már vitát is elõidézõ – vélemények az Autopolis körül fogalmazódtak meg. Maga a polgármester is elmondta, nem látja, hol van az a százmilliárd forint, amit Gyõr mint fejlesztési pólus felhasználhat. Úgy érzékeli, hogy az ágazati és a regionális fejlesztési programok nem futnak össze, nincs összefogva a rendszer.
A helyzet tisztázására jó alkalom a miniszterelnöknek épp lapunk megjelenése elõtti napon zajlott gyõri látogatása. Borkai emlékeztetett arra, hogy õ volt az elsõ polgármester, aki azonnal elfogadta a miniszterelnök meghívását, s ez a nyitottság fogja jellemezni a továbbiakban is. Pártoktól független, jó kapcsolatok kellenek mindenkivel, akinek az elõttünk álló évek fejlesztéseiben szerepe van – fogalmazott Gyõr polgármestere.
Élénk eszmecsere bontakozott ki a fejlesztési pólus programjait koordináló, a pályázatok elkészítésében részt vevõ szakemberek, háttérintézmények körül. Balogh László, a Gyõri Nemzetközi Ipari Park Kft. ügyvezetõ igazgatója úgy látja, hogy a város által alapított fejlesztési pólus kft. súlytalanná vált azáltal, hogy az új városvezetés csak egy személyt hagyott meg benne. Félõ, hogy a projektgazdákkal és a központi szervekkel való tárgyalásokon súlytalanná válik a szervezet.
Borkai Zsolt elmondta, hogy nem voltak megelégedve a korábbi csapat munkájával. Mintegy 40 milliárd forint értékű projektelképzelést tudtak azonosítani, s erre több mint százmillió forintot elköltöttek. Most olyan külsõ tanácsadó céget bíztak meg a fejlesztések menedzselésével, amelyik igazolhatóan eredményes pályázatokat képes írni, jó kapcsolatai vannak, és kizárólag utólag, sikerdíj alapon tart igényt díjazásra.
Többen – így például Havasi Dezsõ ügyvéd – úgy látják, hogy a történet nem csupán az EU-s pénzekrõl és a hozzájutásukhoz szükséges pályázatokról szól. Gyõr legyen vonzó a magánbefektetõknek is – fogalmazott a Fészek-tag –, legyen egyértelmű, karakteres az Autopolis fejlesztési program, hogy ahhoz a kisebb-nagyobb vállalkozások is csatlakozhassanak.
Szinte valamennyi hozzászóló hiányolta a vállalkozói szereplõket, és nem az egyetem kritikája az, hogy szinte csak a Széchenyi-egyetem körül alakult ki olyan szellemi, innovációs tõke, amely alkalmas volt az eddigi projektek megfogalmazására.
Ahogyan többen fogalmaztak, szükség van Autopolis-ügyben valamennyi helyi szereplõ azonos gondolkodásának, ezt követõen cselekedeteinek összehangolására, nehogy ne tudja Gyõr tartalommal kitölteni ezt a százmilliárdos „történelmi pénzt”.

Még az idén elkezdõdik:
Széchenyi tér, Újváros
Szinte elnöki hatalmi szóval kellett témát váltani, így aztán Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója kérdése nyomán eshetett még szó a polgármester 2007-es „prioritásairól”, és sok más témáról is.
– Mindenképpen megkezdjük az idén a Széchenyi tér felújítását, a tervek újbóli átgondolásával – kezdte sorolni a feladatokat Borkai Zsolt. Szerinte jó lenne, ha a Lloyd épületével is tudnának valamit kezdeni, de sajnos a szakszervezetek közös tulajdonában van, így – ha csak vissza nem vásárolják gyõriek – az épület sorsáról nem helyben dönthetünk. Vannak más idei fejlesztési elképzelések is, melyek nem az önkormányzat, hanem a befektetõ döntésétõl függnek. Ilyen a Duna-part megújítása és az autóbusz-, valamint a MÁV-pályaudvart és a Baross hidat magába foglaló új városközpont kialakítása is, mely szintén magántõkébõl valósulhat meg.
– A városházán már nem múlik – bejelenthetem, hogy a Kisalföld Volánnal is megtörtént a megegyezés –, hogy elkezdõdhessen a munka – hangoztatta a polgármester.
– Március 14-én megismertetjük a várossal az újvárosi rehabilitáció átfogó terveit, s épületrõl épületre haladva elkezdjük felújítani, új élettel megtölteni ezt a hajdan patinás városrészt – folytatta a polgármester. – Ugyancsak megvalósíthatónak érzem a Révfalut Szigettel összekötõ hidat, a másik, dunai elkerülõ úthoz szükséges híd viszont csakis központi, kormányzati forrásokból épülhet meg.
Hallottuk még, hogy a választási program nyomán megkezdõdött egy, az önkormányzati szolgáltatókat majdan befogadó vagyonkezelõ cég alapításának jogi elõkészítése. Létrehozott a város egy tízmillió forintos alapot, amelybõl a panellakások mintegy 200 ezer forintba kerülõ egyedi fűtésének kialakítását támogatják oly mértékben, hogy a lakóknak csak tízezer forintjába kerüljön. Jól halad a korszerű hulladékgazdálkodási projekt, és különösen örül a polgármester annak, hogy a belvárosban megjelennek naponta többször is a takarítók, aminek köszönhetõen javult a tisztaság.

Amire kevesebb jut
Az idei takarékos költségvetés kapcsán Borkai Zsolt kiemelte, hogy majdnem hárommilliárd forinttal kevesebbõl gazdálkodhat Gyõr, s emiatt például az oktatásban tízszázalékos leépítésre kerül sor, többnyire nyugdíjasok munkaviszonyának, illetve betöltetlen álláshelyek megszüntetésével. Az önkormányzat hivatalában a létszám nem változik, de úgy csoportosítják át a dolgozókat, hogy többen legyenek a lakossággal közvetlenül kapcsolatban lévõ munkakörökben. Így szeretné erõsíteni az ügyfélbarát, szolgáltató jelleget a városvezetés. Az új vezetõktõl újfajta mentalitást vár a polgármester, s ennek szintén meg kell mutatkoznia a városházi munka javulásában.
Kicsit háttérbe szorultak a kulturális ügyek, ám mégis itt hangzottak el konkrét, Borkai Zsolt által is hasznosíthatónak talált javaslatok. Kiss János balettigazgató kérte, hogy vegye fel a kapcsolatot Pécs polgármesterével, és ajánlja fel Gyõr közreműködését a 2010-es Európa Kulturális Fõvárosa rendezvénysorozatban. Legyen Gyõr Pécs partnere, kapcsolódjunk be a várhatóan megnövõ érdeklõdés révén az idegenforgalomba.
Hartyándi Jenõ, a Mediawave fesztivál igazgatója a civil közösségekre hívta fel a figyelmet. „Legyen Gyõr Európa kulturális külvárosa!” – dobta be a szlogent. A Mediawave igazgatója kérte, hogy az önkormányzat hozzon létre anyagi alapot a civil szervezetek pályázati önrészének finanszírozására. Borkai Zsolt nagyon õszintén reagált a kérésre. Tudja, hogy a civil szféra elégedetlen lesz, de az idei hárommilliárdos elvonás miatt a városnak most erre nincs pénze.


A fejlõdés kulcsa
a kezünkben van
Jancsó Péter összefoglalójában örömének adott hangot, hogy a város hitelekbõl fejleszt, hogy nem zárkózik el a közösségi, magán- és állami tõke összehangolt működtetésétõl. A százmilliárdos pólusfejlesztési keretre, valamint a miniszterelnök és a polgármester gyõri találkozójára utalva így fogalmazta meg a tekintélyes gyõri polgárok véleményét, kérését:
– Határozott, céljait jól megfogalmazó, a dolgát tevõ polgármestert ismertünk meg e rövid idõ alatt. Ez a város arra van ítélve, hogy együttműködjön a kormánynyal. A fejlõdés kulcsa most a polgármesterünk kezében van. Ha most jól élünk a lehetõségeinkkel, akkor soha nem látott fejlõdés elõtt állunk, ami valamenynyi gyõri érdeke. Arra kérjük, „hozza haza a milliárdokat”.
Borkai Zsolt megköszönte, hogy a Fészek Klub tagjai nyílt, õszinte véleményeket fogalmaztak meg. Ez segíti munkáját. Elkötelezett gyõriként megismételte: soha nem tesz olyant, ami miatt ne nézhetne nyugodtan tükörbe. Egyúttal elfogadta a következõ meghívást, mely majd az év vége felé lesz esedékes, és már az elsõ év eredményeinek számbavételére is lehetõséget ad. (a Győri Hét információi alapján)
Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák