www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2019. augusztus CsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSz Aktuális program:
2020.10.01.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREK

2007.02.28.

MEDIAWAVE központot terveztek


Két győri építészjelölt sikere.
Lipusz Roland és Miklósi Tibor teljesítményét az egyetemen rangos eredményként értékelik.
A Mediawave-központ és egy egyetemi fogadóépület tervével ért el rangos sikert két győri építészhallgató a Nemzetközi Építészhallgatói Szervezet szakmai világversenyén. Lipusz Roland és Miklósi Tibor 750 pályázó között bejutott a 150 fős döntőbe.
– December elején jelent meg a felhívás, négy kategóriában nevezhettünk: szabad stílusú, tégla-, üveg- és acélépületekkel – mondta Roland, aki társával angolul írta meg 2–2 tervet tartalmazó pályázatát, melyekből egy-egy terv jutott a müncheni döntőbe.
Köztük Lipusz Roland terve a Mediawave-központra; ezt egy konkrét győri helyszínre, a zsinagógával szemben lévő egyik üres telekre álmodta meg a fiatal tehetség.

Az „üveg" kategóriában induló épületbe variálható kiállítótermet és művészmozit álmodott. Miklósi Tibor egy egyetemi fogadóépület tervével indult a megmérettetésen, melynek leghangsúlyosabb pontja a hatalmas elliptoid forma fogadóterében „lebegő" nagyelőadó.

A két széchenyis hallgatót dr. Géczy Nóra, az épülettervezési tanszék tudományos munkatársa kapacitálta a jelentkezésre, konzulensként Eke Zsolt egyetemi adjunktus, a győri Térfal Stúdió Építész Iroda ügyvezetője és Papp Róbert, a szintén győri Czita Építésziroda építésztervező munkatársa segített a pályaművek koncepciójának alakításában.

– Egy építésznek sokat kell skiccelnie, makettet készítenie. Ne üljenek egyből a számítógéphez, hanem legyenek szenvedélyesek és kreatívak! – biztatta Massimiliano Fuksas egyetemi professzor, a Velencei Építész Biennále elnöke a világ minden tájáról meghívott építészjelölteket. Roland és Tibor eredménye bizonyítja, hogy ezt sikerült megvalósítaniuk, miközben mindkettőjüknek határozott elképzeléseik vannak arról, milyennek is kell lenniük a jövő épületeinek.

– Az építészet Magyarországon „házszerű" dolog, s nem futurisztikus ideák víziója – mondja Miklósi Tibor.
– Egy épület a környezetében él, s ezzel az építésznek is foglalkoznia kell – teszi hozzá Roland.
– Ma egy erős irányzat, hogy az építészek csak formákat koncepcionálnak, s a többivel – mi a tér szerepe?; beázik-e az épület? – nem igazán foglalkoznak. Hiányzik tehát a megvalósítás felelőssége, kettéválik a mérnök és a művész szerepe.

A kategóriánként kiosztott három díj többségét a művészi megalapozottságú pályázati tervek alkotói kapták. A Széchenyi István Egyetemen rangos eredményként értékelik a müncheni pályázati sikert, s azt, hogy a két hallgató mellett a győri építészképzés – Magyarországról egyedüliként – a világ legjobbjai között szerepelt.  (Kisalföld)


A Győri Hét írása a győriek sikerérről

750 építészmérnök-jelölt pályázott a Nemzetközi Építészhallgatói Szervezet közelmúltban meghirdetett szakmai világversenyére, s közülük százötvenen kerültek a müncheni döntõbe. Gyõrbõl két negyedéves építészjelölt, Lipusz Roland és Miklósi Tibor egy-egy pályamûvel jutott be a világ legjobbjai közé. A két széchenyis hallgató meghívottként az Építészhallgatók I.
Nemzetközi Konferenciája mellett a BAU 2007 építész-építõ kiállítás több rendezvényén is részt vett. Dr. Géczy Nóra, az épülettervezési tanszék tudományos építész-tervezõ munkatársa segítette a pályamûvek koncepciójának alakítását.
A müncheni konferencián Massimiliano Fuksas egyetemi professzor, a Velencei Építész Biennálé elnöke – aki napjainkban világszerte az egyik legismertebb építész – zsûrielnökként értékelte a jövő építészgenerációjának pályázati szereplését.
– Egy építésznek sokat kell skiccelnie, makettet készítenie. Ne üljenek egybõl a számítógéphez, hanem legyenek szenvedélyesek és kreatívak – biztatta a sztárépítész a világ minden tájáról meghívott építészjelölteket.
A két gyõri hallgató részt vett a konferencia szakmai elõadásain, s a kiállítás mellett a legújabb müncheni épületeket is megnézte. A kategóriánként kiosztott három díj többségét a mûvészi megalapozottságú pályázati tervek alkotói kapták. A Széchenyi István Egyetemen rangos eredményként értékelik a müncheni pályázati sikert, s azt, hogy a két hallgató mellett a gyõri építészképzés – Magyarországról egyedüliként – a világ legjobbjai között szerepelt.
– Egy épület a környezetében él, s ezzel az építésznek is foglalkoznia kell – fogalmazza meg Roland. Ma egy erõs irányzat, hogy az építészek csak formákat koncepcionálnak, s a többivel – beázik-e, mi a tér szerepe – nem igazán foglalkoznak. Tehát hiányzik a megvalósítás felelõssége. Kettéválik a mérnök és a mûvész szerepe.
– Az építészet Magyarországon házszerû dolog, s nem futurisztikus ideák víziója – teszi hozzá Tibor.
Ossza meg ismerőseivel:
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák