www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

  

 Két halasztás után a harmadik nekifutás! 

30. MEDIAWAVE

 

  

Kiscsősz, 2020. december 9-13.

 

A Mediawave működési költségeinek

támogatása szakmai program megvalósítását

2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

 

 

etnik Archív
2019. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2021.01.24.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREK

2018.05.03. 22:50

Dupla lakodalom a Mediawave Együttléten


Vaskarika - Mészáros Vivien - Fotók: Horváth Attila

2018.05.03.

Eljött a várva-várt lakodalom napja a Mediawave hétfői napján. Rákontrázva a tavalyi argentin-magyar frigyre, idén dupla esküvő zajlott a komáromi erődben, ahol egy lengyel és egy magyar lány kötötte össze életét két andalúz legénnyel. (sok mindent olvashatsz még a részletekben, valamit a fotógaléria itt tekinthető meg)

 

A lakodalmi sütés-főzés már a délelőtti órákban kezdetét vette, hiszen nem kis létszámú násznép éhségét kellett csillapítani. A bográcsok állítása mellett megkezdődött a nagy gombóc projekt, melynek keretén belül jókívánságokat lehetett közvetíteni az ifjú párnak. A gombócokhoz szükséges nyersanyagokat, edényeket az Együttlét szervezőcsapata biztosította, így aki rész akart venni a készítésben csak munkát és gombócba való tölteléket kellett hoznia.

 

A lakodalmi lakoma elkészítése közben a pázsiton Adán Joanna, Alberto pedig Adél kezét kérte meg, majd a Duna-parton megtartották az esküvői szertartást. A nagy esemény nem szűkölködött zenészekben, táncosokban, hangulatfokozó személyekben. Ki más is lehetett volna a vőfély, mint a 'wave egyik legemblematikusabb figurája, Kovács Krisztián „Kiki". A táncos-zenés vonal keretét Kovács Norbert „Cimbi" és a „Fordulj kispej lovam" táncegyüttese adta, kiegészülve a győri Köcsögök és Dudák Néptáncegyüttessel. A talpalávalóról a Dűvő Band, a mezőségi hagyományőrző vasszentgotthárdi cigánybanda és az alsókosályi prímás, Rosta Gyula bácsi szolgáltatta, akik az Együttlét ideje alatt nem csak az esküvőn szólaltatták meg hangszereiket. Tovább bővítve a sort, az örömzenélésbe becsatlakoztak az andalúz muzsikusok, a moldvai csángó hagyományőrzők, kiegészülve Kerényi Robi és barátaival.

 

 

Az eskü után a népes banda átvonult a Duna bástya falához, ahol már egy szépen felszalagozott, sudár fa várta a legényeket, hogy méltó helyére illesszék. A felállítás nem ment zökkenőmentesen, a férjeknek és segítőiknek bizony meg kellett birkózniuk a tartó földbe ásott kupakjával. Az erőfeszítés meghozta gyümölcsét, és az erős férfiembereknek köszönhetően néhány perc alatt helyére került a fa. A jól elvégzett munkát a májusfa körbetáncolásával ünnepelte a sokadalom.

 

Átsétálva a pázsitra, a tavalyiakhoz hasonlóan ismét andalúz terülj-terülj asztalkám fogadott. Már a látványtól szinte éreztük, ahogy elolvad a szánkban a hajszálvékonyra szelt serrano sonka. Ezenkívül olyan további jellegzetes andalúz ételkülönlegességeket kóstolhattunk, mint a gazpacho vagy a csicseriborsó főzelék, nem megfeledkezve a finom andalúz borokról. Az andalúz falatok után keletebbre kalandozhattunk, ahol a DzsinnKalaDzsi zenekar két külföldi tagja, Qingele és Zhenya adott ízelítőt a mongol és az orosz ételek kultúrájából. Az ételek kóstolása mellett tovább színesítette a pázsitot a napokban már különböző helyen felbukkanó csere-bere program. A dolog lényege, hogy az otthoni fölösleges dolgokat ki lehetett cserélni valami régi-újra. A szó szoros értelmében színesítette a pázsit programjait a Müszi Közért pólófestő műhelye, ahol a legegyedibb minták mellett Mediawave felirattal is díszíthették ruhadarabjukat.

 

Nem maradhatott ki a komédia sem a programok közül. Elsőként a „Tras el trapo" színház Utazás gőzössel című bohócdarabját mutatta be Ana Olivia és Maria Duarte. A spanyol nyelvűek előnyben részesültek a szöveg értelmezése tekintetében, azonban a közönség többi részét ez nem akadályozta meg abban, hogy értsék a bohóckodást. A szórakozás vonalát a Toldi Miklós címet viselő vásári komédia követte Boka Gábor vezényletével. Toldi történetének egy modern, könnyfakasztóan vicces adaptációját láthattuk ismert színészek és muzsikusok prezentálásában.

 

 

Beljebb merészkedve az erőd falai közé, a spanyolfal színpadán már javában zajlott a „Karesz the star" fantázianevet viselő műsor. A cím mögött Gerencsér Károly „Karesz", két Oscar-díjas statiszta bújt meg, akit a Mediawave promó videójából már ismerős arcként üdvözöltük. Beszélgetőtársnak Demeter DiCaprio Tamást hívta el, akivel kulisszatitkokat osztottak meg a statisztaélet pozitívumairól és árnyoldalairól. Karesz magához ragadva a szót, részletes beszámolót tartott a legfrissebb Mindenki című Oscar-díjas magyar film munkálatairól, ahol mint a nézőközönség egy tagja bukkan fel. Az előadás sokkal inkább volt egy beszélgetős performance, mint egy szervezett, logikusan felépített beszélgetés, ahol bárki elragadhatta a mikrofont és dalolhatott kedvére.

 

A koncertsort a házasulandók andalúziai dallamai kezdték meg. Az Ékes teremben az autentikus flamenco dallamait hallgattuk Jerez de la Fronterrából ének, gitár, tánc felállásban. Nem hiányozhatott a lakodalmi mulatozásból az igazi cigányzene sem. A devecseri Fláre Beás Banda már délután bekapcsolódott a lakodalmi forgatagba, és befoglalva a Duna-bástya tövét, isteni káposztás babot kínált az arra járóknak, megfejelve némi cigánymuzsikával. Az est közeledtével a gipsy folklór képviselői koncert keretében is szórakoztatták a közönséget és rendesen megtáncoltatták a lakodalmi sokadalmat. Koncert közben Kiki a lengyel feleség kedvére téve egy régi lengyel hagyományt idézett fel. A szokás szerint két-két poharat helyeznek egy tálcára, az egyiket vodkával, a másikat vízzel töltve. A férj a választás után megtudhatja, milyen nemű lesz első születendő gyermekük: ha vodka, akkor fiú, ha víz, akkor lány. Albertónak vodka, Adánnak pedig víz jutott. A beás banda után ismét egy roma buli kezdődött az Ékes teremben. A Romungro Gipsy Band kiegészülve Kulcsár Béla harmonikással felkeltette ülőhelyéből a közönséget. A lovári, beás, oláh, illetve magyar dalokat nem csak autentikusan, hanem sajátosan is feldolgozó banda szinte nem akarta abbahagyni a mulatók táncoltatását. A leghosszabb koncertráadást hallhattuk tőlük a Rávágok a zongorára című dallal.

 

 

Nagy várakozások előzték meg a DzsinnKalaDzsi koncertjét. Mint már említettük, a tagok egy része a korábbi napokon is aktívan kivette részét az Együttlétből, akár zenéről, akár idegen népek konyhájáról volt szó. Kétségtelen, hogy a Mediawave legjobb koncertjét hallgattuk tőlük, ezt bizonyítva, hogy szinte alig lehetett bejutni az Ékes terembe. Az est további részében Kerényi Robert Szigony és barátai zenéltek, az Ékes teremben a Fusion Jam Trió és Drapán's Blue Devils, a spanyolfalnál pedig Csángó Diszkó 1984 és táncház zárta a koncerteket. Természetesen a lakodalmi mulatság és a spontán kialakuló örömzenélések nem voltak időhöz kötve, így addig tartott, amíg volt az emberekben és a hangszerekben szufla.

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák