www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

  

 Hamarosan kezdődik az idei

30. MEDIAWAVE

3. állomása

 

  

NYÁRI BEREK

 „Cinema Paradiso” &

természetbe ágyazott improvizáció

Mediawave Nyári Tábor

és Közösségi Együttlét

- film & zene & közösség

& környezettudatos lét -
a Kund kastélyban és a madárparadicsomban

 

2021. július 18-24.

  

***

 

etnik Archív
2022. január SzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVH Aktuális program:
2022.01.25.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREK

2016.05.19. 11:31

ÉVFORDULÓRA - Durst György szervező, előzsűritag véleménye


Durst Gyuri, a Mediawave alapítvány egyik alapembere, kétszeres cannesi nagydíjas - nyugdíjas -filmproducerként az év felét Andalúziába tölti oda férjhez ment lányánál, mivel itthon alapvetően nem tudja használni nemzetközi filmes szaktudását. Mondhatni, nincs rá szükség hivatalosan. De nekünk civileknek igencsak és "Papa" teszi is rendesen a dolgát, szervezkedik, feladatokat vesz le a vállunkról. És nemcsak filmes téren, hanem az andalúz-magyar kapcsolatok ápolását is beindította pár éve. Ott magyar filmvetítéseket és egyéb programokat szervez. Hozzánk pedig andalúz művészeket, az idei évben performancereket hozott. Továbbá nemrég született unokája keresztelőjét is a Tartóshullám alatt tartották a Duna-parton. Közben értékel, elemez, gondolkodik a rendezvény jövőjén, lehetséges új útjain. Írása a mellékletben olvasható.

Keresztelő a Duna-parton

 

ÉVFORDULÓ

A Mediawave Alapítvány 1991 augusztusában jött létre, 25 éve. Az első egyike volt azoknak az alapítványoknak, amely a rendszreváltás lendületében és a civil társadalom önszervező erejében bízva vágott neki a szépnek remélt új világnak. Zenét és filmet együttesen kezelve, fesztivált szervezve tálalt kultúrát a közönségnek, aki természetesnek vette, hogy ez jár neki és lelkes fogyasztójává vált a felkínáltaknak. A szervezők maguk is eleget tettek ezeknek az elvárásoknak, évről-évre magasabbra tették a lécet, neves külföldi meghívottak egész sora járt a fesztiválon, voltak olyan programok, amelyek költsége mára elérhetetlenné vált Kb. 10 éve kezdtünk el szembesülni azzal a ténnyel, hogy a pályázatokból elnyerhető összegek egyre kisebbek lettek és kénytelenek voltunk lemondani a drága programokról. Részben a többi hasonló jellegű, de nyereség-orientált üzleti vállalkozások és az állami költségvetésből működő szervezetek vették át ezt a szerepet, és töltik be az ilyen típusú kultúrafogyasztói igények kielégítését.

Duna Afrika Jiménez Durst a keresztszülőkkel

 

A Mediawave Alapítvány négy alapítója közül azóta egy megszűnt, egy csak a nevében él, kettő  a megszűnés határán vegetál. A 25 évvel előtti lendület már a Ravazdi Kerekasztal Társaság felbomlása idejekor megtört, az asztal köré gyűlt civil szervezetek részben felbomlottak, vagy civilségük feladására kényszerülve beépültek az állami támogatást közvetlen módon remélő intézményekbe. A pályázatok megritkultak, a közpénzosztó alapok átpolitizálódtak és a nekik kedves kezdeményezések támogatóivá váltak. Maradt az egy százalékos törvény adta támogatási lehetőség, ami a periférikus érdeklődést kiváltó szervezetek fennmaradásához csekélynek bizonyul. Manapság a kultúra támogatása különböző, itt most nem részletezett okok miatt nem minősül jó befektetésnek és ez az adományozó kedvet erősen meghatározza. Az egyes alapítványok körül időről-időre felbukkanó visszaélések, pénzügyi szabálytalanságok sem tettek jót az alapítványok társadalmi támogatottságának, elterjedt tévhitté vált, hogy azok a közpénzek elherdálására szakosodtak. A jelentősebb civil alapítványok vagy politika függővé váltak, vagy külföldi székhelyű anya-alapítványok támogatásával tudnak fennmaradni.

 

Keresztszülők és a szülők Afrikával a Duna-parton

 

A fentiekben vázlatosan megfogalmazottak arra ösztönöztök bennünket, hogy váltsunk a Mediawave Alapítvány által szervezett fesztivál eddigi gyakorlatán.

Ez a váltás lassú és szervezeti átalakításokat is megkövetelő folyamat. Kerülve a fesztivál megnevezést, Együttlétnek, Tartóshullámnak kereszteltük, ezzel is kifejezve a közönség kiszolgálása helyetti törekvésünk lényegét, a közönség bevonását közösségi tevékenységek létrehozásában. Két-három éve hirdettük meg a filmes és zenei programok mellett - amit többnyire a szervező csapat tagjaiból alakult teamok alakítottak – a leendő résztvevők kreativitására építő, közösségi programokra való jelenkezés rendszerét. Ez eleinte a különféle csereprogramok, közös étkezések, könnyen megvalósítható, kevés anyagi és technikai igényt támasztó eseményekre várt jelentkezőket. Néhány hívószó megfogalmazása, minimális technikai eszköz, és szolgáltatás volt az alap, és néhány ötletes ujdonság színesítette a programot.

Papa és lánya (Macsi) a keresztelőn

 

Az idei alkalomra tudatosabban készültünk, néhány jól sikerült projekt megvalósult, de kiderültek a hiányosságok is. Az előkészületek fárasztó és pénzigényes munkáját nem lehet kiváltani önkéntes jelentkezőkkel, a szakemberek munkáját meg kell fizetni, a megjelent embereknek ételt-italt, tisztálkodási lehetőséget kell biztosítani. Biztonsági, rendészeti, tűzvédelmi szempontoknak is meg kell felelni és ezek a feladatok nem oldhatóak meg közösségi alapokon. A pályázati feltételek sem nyújtanak lehetőséget az ilyen típusú kiadások támogatására, a kiíráskor meghatározott tételeket lehet csak elszámolni. Jórészt az elképzelésünk szerinti közösségi tevékenységek rögtönzött volta, ha úgy tetszik szabadsága, szintén nem gyömöszölhető bele ezekbe a keretekbe, a pályázati támogatások rendre az esemény után érkeznek, lehetetlen helyzet elé állítva a szervezőket.

 

Éveken keresztül azon fáradoztak a civil szervezetek képviselői, hogy bizonygatták a pénzosztó szerveknek, hivatalnokoknak, hogy az amit csinálnak, fontos, állami feladatokat vállalnak át a kultúra, egézségügy, oktatás közfeladatából. Ez mára üres szócsépléssé vált, igazából senkit nem hat meg a közös pénz osztói közül, legyen a szervezet, alap, alapítvány. Ezen lehet sajnálkozni, de a tények ezt mutatják.

Andalúz perfromerek köszöntője

 

Ráadásul megszoktuk, és magunk is elhittük, hogy az, amit csinálunk jó és szép, és az államnak kutya kötelessége elképzelésünk megvalósítását támogatni. Nem így van.

Marad a külön kijárások rendszere, amiben  mi, mediawavesek  nem vagyunk jók.

 

"Cigánytábor"

 

A múlt században alakult önkéntes közösségek, egyletek, szövetkezetek pénzügyi alapot hoztak létre és abból fedezték a feltétlenül szükséges kiadásaikat. Manapság divatossá vált kifejezéssel élve crowfunding tevékenységet folytattak.

Lehet, hogy a Mediawave/Együttlét/Tartóshullám közösségének is fel kellene támasztania a régi bevált szokásokat és párhuzamosan részt venni az új, közösségi finanszírozási tevékenységben.

  

Imperia, 2016, május 18.

 

 

                                                                                              Durst György

                        

 

Ossza meg ismerőseivel:
Kérjük, írja meg véleményét:
Név: Szöveg:
E-mail:
Kérjük írja ide a képen látható karaktereket:

KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
FŐ TÁMOGATÓ

A MŰKÖDÉS TÁMOGATÓJA

A Mediawave működési költségeinek támogatása szakmai program megvalósítását 2020. évben
a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák