www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu
etnik Archív
2019. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2019.09.20.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

HÍRÚJSÁG - MEDIAWAVE Alapítvány összesített híreiRSS

« első ... 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 ... utolsó »
2015.02.10. 18:17

ÚJRAHANGOLVA - MEGJELENT AZ ROMUNGRO GIPSY BAND ÚJ CD-JE


Az A38 hajó és a Szerencsejáték Zrt. szervezésében 2014-ben is megrendezésre került a Talentométer zenei tehetségkutató verseny. Már 2013-ban is beneveztünk, de akkor nem sikerült helyezést elérnünk, akkor a zenekar egy különdíjjal lett elismerve. Úgy döntöttünk, hogy 2014-ben újból elindulunk, mert éreztük a fejlődést, és úgy gondoltuk, esélyünk van jobb eredményt elérni. A produkcióba beleépítettük Lakatos Ferenc táncát is, mely szerintünk sokat nyomott a latba a megítélésnél, valamint az, hogy a zenekar együtt él, a jókedv folyamatosan sugárzik az arcunkról, amikor muzsikálhatunk. Az elődöntőben elnyertük a továbbjutás lehetőségét, majd a döntőben a világzenei kategória győztesei lettünk, melynek kapcsán stúdió időt nyertünk az A38 profi stúdiójában. A tehetségkutató után két tagunk kilépett, Gasztonyi Sándor harmonikásunk a tanulmányaira kellett koncentráljon, Lakatos Ferenc pedig külföldön próbál szerencsét. Ekkor vettük rá egyik vendégzenészünket, Drapán Lászlót, hogy csatlakozzon hozzánk, így került be a hangzásvilágba a szaxofon és egy Hammond SK2-es orgona. A felvett új lemezen már ez a hangzás köszön vissza, melyhez még egy csavart tett, hogy Ferenczi György barátunk, a Rackajam-ből, elfogadta a felkérést és két szám erejéig szájharmonikával színesítette a muzsikánkat. Reméljük az új hangzás is épp úgy fog tetszeni a hallgatóknak, ahogy nekünk!

 

2015.01.14. 19:13

KLIP VILLÁNYI LÁSZLÓ KIMMÉRIA CÍMŰ ÚJ KÖTETÉHEZ


Hogy hol van Kimméria és kik a lakói? Persze, hogy mindenki ezt akarja tudni! Először akkor, amikor szelleme rányílik a teremtett világra, utoljára pedig, amikor végső lehelletével elfordul tőle. Kimméria azért kell, hogy legyünk.

„Amióta a csillagok lehullottak az égről, és legmagasztosabb szimbólumaink elhalványultak, titokzatos élet uralja a tudattalant… Az ég fizikai világűrré silányult számunkra, a csillagos isteni menny pedig szép emlékké: hogy is volt egykor. De szívünk izzik, és nyugtalanság rágja titkon létünk gyökereit.” Írta egykor Kimméria földjének tudós kapuőre. Ezért kell, hogy megnyíljanak előttünk bűvölő tájai.

De itt van: ő maga a Hely és lakója, a Lény. Női Lény, azt mondják, a világ legszebb látványa. „Eloldja biciklijének láncát a lámpaoszloptól. Megállok mellette. Szó nélkül állok… Már-már megszólalna, hogy miért nem mondok valamit, amikor rájön, itt nincs helye a szavaknak.”

Okos, aki ezt tudja. Mert akkor már azt is tudja, mi van ott a szavak helyén.

Égen és földön Kimméria, a létezés felső foka. (Sári László)

A klip a melléktletben tekinthető meg vagy ide kattintva.

 

 

2014.12.12. 11:44

SZINÉSZ BOB MALMÖI 6. HELYE SLAM POETRYBEN - videó


Monostori erőd, Duna-part

A Malmöben megrendezett Slam Poetry Európa bajnokságon 6. helyezést ért el Horváth Kristóf 'Színész Bob' (a névre kattintva videó érhető el). Kristóf többször szerepelt a MEDIAWAVE slampoetrys nemzetközi kitekintésű és hazai akcióiban is, magán a fesztiválon és az Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi Kovács udvarházában. A "Szerencsés találkozások" rendhagyó színházi darab kapcsán is kialalult több együttműködés. Gratulálunk Kristófnak a díjhoz!

 

 

 

2014.12.10. 12:45

MAGYAR FESZTIVÁLSZÖVETSÉG KONFERENCIÁJA - videók


Akinek nem sikerült résztvenni a rengeteg új információt és irányt felmutató november végi konferencián (Budapest, Akvárium Klub), most utólagosan is megtekintheti az ott elhangzottakat. A Nemzeti Kulturális Intézet és a MEDIAWAVE Alapítvány segítségével, sok kamerás, televíziós felvétel készült a szövetség életében újabb mérföldkőnek is tekinthető konferenciáról, ahol az új kormány és kulturális apparátus számos tagja is megjelent. KATT IDE! A konferencia egyes témái itt tekinthetők meg (MEDIAWAVE Filmarchívum).

 

Hoppál Péter államtitkár előadás

2014.12.08. 11:24

Jelentkezz a LEGACY QUEST Nemzetközi Gyermek Film és Videó Fesztiválra


December 12 a jelentkezési határidő, de a filmeknek csak 2015 februárjáig kell elérkeznie a szervezőkhöz. A fesztivál weboldala a mellékletben érhető el vagy itt.

 

2014.12.05. 11:31

ÜZENET HAZA - az Élő Forrás Hagyomágyőrző Egyesület táncdarabja Székelyföldön - videó


November 24-29 között, hat székelyföldi és gyimesi településen (Gyimesközéplok, Székelykeresztúr, Oroszhegy, Csíkszereda, Kászonaltíz, Csíkszentimre) mutatta be a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület mély tartalmakat hordozó tánelőadását. A Nyugat-Dunántúl két karakteres népi figurája - Kovács Norbert "Cimbi" (rendező) és Kádár Ignác "Náci" (táncválogatás) - neve hallatán elsőre egy minőségi néptáncelőadásra gondolhatnánk. Azonban a darab messze túllép ezen azzal, hogy szövetébe beemelte az irodalmat, jelesül Wass Albert, Márai Sándor, Nagy László és József Attila súlyos mondatai veretezik és gondolkodtatták el a nagyéredeműt. A székely és gyimesi közegben - az érintetség okán - mindez még fokozottabban jelentkezett. Amit az előadás több pontján spontán feltörő vastaps is jól érzékelhetően jelzett. A csíkszentimrei, turnézáró előadás dokumentációja itt tekinthető meg. Hamarosan egy turnéfilm is elkészül, amely a csapat találkozásait is megörökíti. A MEDIAWAVE stábja rögzítette a turné szinte minden állomását.

 

Bányász Emi fotója a záróelőadás után

2014.12.03. 011:02

JÁVORSZKY BÉLA SZILÁRD MEGÍRTA A MAGYAR DZSESSZ TÖRTÉNETÉT - sok MEDIAWAVE vonatkozással


Hiánypótló kötettel jelentkezett Jávorszky Béla Szilárd. A zenei szakíró, szerkesztő A magyar jazz története című könyve a kezdetektől, a két világháború közötti időszaktól napjainkig követi nyomon a műfaj hazai történéseit, legfontosabb szereplőit, lemezeit.

"Elsősorban az vezérelt, hogy egy másfél évtizede kiadott dzsesszkönyv kivételével eddig nem született a műfaj magyarországi történéseit bemutató egységes kötet. Ez egy minitrilógia középső darabja: A magyar folk története című munkám tavaly jelent meg, a harmadik könyv a hazai kortárs zenével fog foglalkozni" - mondta a szerző a szerdai budapesti sajtóbemutatón.

A kötet alaposan, fotókkal illusztrálva feldolgozza a MEDIAWAVE Fesztiválok, különutas (nem fővároscentrikus, európai rendszerbe illeszkedő) jazzközvetítő szerepét. Sőt az előzménynek számító, magyar zenetörténeti jelentőségű 1982-83-as Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozatot is (Antony Braxton, Roscoe Mitchell, George Lewis, Rova Saxophone Quartet, Szabados György, Dresch Mihály, Grencsó István, stb.), amelyek az első független szervezésű nemzetközi koncertek voltak Magyarországon, még a szocializmus alatt (nemcsak jazzben).

 

Anthony Braxton (USA) & Szabados György & Vajda Sándor

(1982, Győri Ifjúsági ház)

2014.12.02. 15:13

NEVEZZ AZ V. GYEREKSZEM FESZTIVÁLRA!


Gyerekszem Filmfesztivál legutóbb két évvel ezelőtt került megrendezésre, így épp ideje, hogy a szervezők ismét lehetőséget adjanak az egyre erősebb, és egyre kreatívabb gyerekmezőnynek, hogy újra összemérjék tudásukat a filmkészítés mezején. Nehéz időszakban van a kultúra, támogatás, pénzforrások híján, ezért üdítő alkalom gyerekek által készített, kis költségvetésű, fantáziadús alkotásokat látni a Gyerekszem Filmfesztivál repertoárjában. Ezért döntöttek úgy a szervezők, hogy ebben az évben, ötödik alkalommal megrendezik a filmkészítő gyerekek magyarországi fesztiválját, melyre 2015. február 15-ig várják az ifjú alkotók munkáit. Részletek a mellékletben.

2014.11.01. 17:11

EMLÉKEZÉS A KÖZÜLÜNK ELTÁVOZOTTAKRA


Az elmúlt 24 év alatt dolgoztak, felléptek, zsűriztek nálunk olyanok, akiket már elszólított közülünk az Úr! Akik már a felhők szélén ülve örömködnek rajtunk vagy csóválják fejüket aktuális érdemünk szerint. Halottak napján emlékezzünk rájuk, koccintsunk az egészségükre, kis pálinkat a földre löttyentve és gyújtsunk gyertyát emlékezetük fényére. (Kattints ide, ha meg akarod tekinteni őket.)
Kevesen tudják, hogy a halottak napja hat hónapos ünneppárja az újjászületés és/vagy termékenység, a zöldelés és virágzás napja, azaz május 1. Tehát a MEDIAWAVE hagyományos időszaka. Most emlékezzünk a közülünk eltávozottakra és a 25. együttlétünkön se feledkezzünk el róluk, de a MEDIAWAVE újjászületéséről sem.

 

2014.10.20. 22:42

VARGA SINAI GIZELLA MAGAS MAGYAR ÁLLAMI KITÜNTETÉSE


A Teheránban élő magyar-iráni festőművésznőt, több szerepben is megismerhették a MEDIAWAVE látogatói.  Volt kiállítása, volt zsűritag és 2010-ben megkapta a MEDIAWAVE párhuzamos kultúráért díját. Először férjét, a perzsa filmrendezőt, Khosro Sinait ismertük meg, aki a 90-es évek közepén volt zsűritag nálunk. Aztán lányát Samirát, aki izgalmas keleti színházi darabjaival, performance-ival lepett meg többször bennünket.

Az 56-os forradalom évfordulója alkalmából Gizella átvette a Magyar Érdemrend Tiszti Keresztjét a magyar és perzsa kultúra közti művészeti közvtítő és alkotó tevékenységért. Gratulálunk neki.

 

 

« első ... 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák