www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

2020. március 1- április 27.

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

2020. március 1- április 27.

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

 

fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 


fotósorozatok a Mediawave történetéből

 

etnik Archív
2019. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2020.07.04.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

ALAPÍTVÁNYI HÍREKRSS

« első ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 ... utolsó »
2015.09.23. 11:55

"EUROPE JAZZ NETWORK" KÖZGYŰLÉS ÉS KONFERENCIA BUDAPESTEN, 2015. szeptember 24-26. - videó is


Tíz éve tagja a Mediawave az EJN-nek, az európai jazzfesztiválokat és klubokat szervezeteket összefogó szervezetnek. Több esetben adtunk helyet nemzetközi szakmai konferenciáknak (pl. 2010-ben "Növelés vagy nevelés" címmel, itt érhetők el videón az előadások) ez idő alatt és sok EJN tag tette tiszteletét fesztiválunkon. A 2000-es évek közepé, Nagy Ildikó "Bigi" kolléganőnk elnökségi tagként is képviselt bennünket egy választási időszakban. A budapesti konferencia - amelynek házigazdája a Budapest Music Centrum (BMC) - nem tét nélküli összejövetel, hanem szándékoltan kelet-nyugat határára pozicionált. A konferencia nyitómoduljába három magyar szervezetet kértek fel, hogy beszéljen a saját és a magyar jazz helyzetéről. A házigazda BMC-t, a Trafót és a Mediawave-t. Minket Csobod Judit, zenei szervező kollégánk képvisel. A szervezetről és a konferenciáról magyarul és angolul több itt olvasható. A részletekben Hartyándi Jenő nyitópanelbe szánt írása olvasható és két klip is látható a Tartóshullám/Mediawave Együttlét hangulatáról és jazzprogramjairól.

 

2015.09.09. 10:55

Győri lehet AZ ÉV FÁJA 2015-ben - Te is tehetesz érte!


A lebontásra ítélt Győri Ifjúsági Ház belső udvarában található vadgesztenyefa lehet az Év Fája 2015-ben. Eddig már a döntőben van. Aki szeretné, hogy győri fa legyen az Év Fája, szavazzon erre: 6. A körbeépített győri vadgesztenyefa http://evfaja.okotars.hu/dontosfak. Feltételekért katt ide! (A szavazás után kapsz egy e-mailt, csak a benne lévő linkre kattintva érvényes a szavazatod!) A Győri Ifjúsági Ház - s annak belső udvarán álló vadgesztenyefa kultikus szerepet töltött be a város életében, emlékezetes irodalmi, zenei és színházi előadások mellett innen indult útjára a Mediawave fesztivál és a fa alatt szervezte rendszerváltó helyi megmozdulásait a Demokratikus Akció Szövetség (DASZ), itt működött a legendás TÉR-KÉP című hetilap szerkesztősége. A mintegy 85 éves győri vadgesztenyefa nem mérete és különleges habitusa miatt, hanem a természeti és az épített környezet harmonikus együttélésének pozitív példájaként érdemli ki az Év Fája elismerést. Az épület és a fa együttese a harmonikus környezetbe illesztés és a környezet-tudatos építészet szinte egyetlen megmaradt hazai úttörő példája. A jelenlegi győri városvezetés az épület lebontását tervezi, helyére parkolóházat építenének. A Győri Ifjúsági Ház - s benne a város első körbeépített vadgesztenyefája - megmentésére széleskörű civil összefogás bontakozott ki Győr városában. Mivel a vadgesztenyefa nem közterületen, hanem az önkormányzat tulajdonában álló, 6989 hrsz számú ingatlanon, a Győri Ifjúsági Ház épületének belső udvarában található, az nem szerepel Győr város közterületi zöldfelületi nyilvántartásában.

2015.09.03. 13:42

KÖTŐDÉS cimmel elkészült a MEDIAWAVE SZABAD MOZGÁS MŰHELY záróelőadásának videója


A Mediawave Nyári Művészeti tábor új "részlege" volt a Dömötör Luca és Raubinek Lili vezette Szabad Mozgás Műhely, amely már a Mediawave Együttléten is megvillant a Grencsó Ifjúsági Szabadcsapat kiegészítéseként. A filmet Dömötör Péter szerkesztette és vágta, valamint rögzítette a filmes műhely fiatal operatőrei segítségével. A film itt érhető el!

 

2015.09.01. 15:41

NEHÉZ, ZAVAROS, MENEKÜLTEKKEL TELJES IDŐK - régebben és napjainkban (videó)


Tavaly nyáron, a brazil télben találkoztunk Mártával egy Sao Paulo közelében lévő, őserdei magyar tánctáborban, miután Dél-Amerika magyar néptánccsoportjai két estén át zajos sikert arattak a Sao Paulo-i Nagyszínház teltházas közönsége előtt.

Már az is furcsa és izgalmas volt, hogy a Mártán kívül ott lévő másod, harmad, negyed, sőt ötöd, hatod generációs magyarok milyen hitelesen és felkészülten táncolják a különböző magyar tájegységek táncait. És mily sokan beszélik többé-kevésbé jól a magyar nyelvet. Azt hiszem érthető, hogy miért nem természetes dolog ez ily távol Magyarországtól, amely számukra már nem szülőhaza, hanem származási ország, a magyar pedig származási nyelv, amely találó kifejezést tőlük hallottam. Ők - Márta kivételével - mind I. és II. Világháborús, valamint 56-os magyar menekültek leszármazottjai, de van egy egészen kuriózumszámba menő 1891-92-ben kivándorold magyar „sziget” Dél-Brazíliában. Ők a kilátástalan magyar helyzet miatt mentek, mai kifejezéssel élve „gazdasági menekültek” voltak. Még kevésbé köztudott, hogy milyen nagy szerepük volt az 1848 után, a megtorlás elől Dél-Amerikába menekült magyar szabadságharcosoknak, befogadó országuk felvirágoztatásában. Tudósok és feltalálók, köztük a golyóstoll feltalálója, és nagyon sok katona. Pl. Uruguay és Paraguay nemzeti harcában, mindkét oldalon magyar volt a hadsereg parancsnoka. Ők mai szóhasználattal „politikai menekültek” voltak.
 

A vasfüggöny az 50-es években

2015.08.31. 23:54

PASSPORT CONTROL NYERTESEK AZ ORSZÁGOS DIÁKFILMSZEMLÉN


A budapesti Aranytízben megrendezésre került 22. Országos Diákfilmszemlén a következő Mediawave érdekeltségű filmek nyertek díjat: középiskolás kategria - alkotói díja: Izer János: TeKerj és ...hattyuk című filmjeiért, az első a nyári táborban, a másik a pannonhalmi bencés filmkurzus alatt készült. Legjobb reklámfilm: Réti Benedek & Dosztár Bence & Szalai János: Műhely reklám (Pannonhalmi Bencés Film Kurzus), a HVG különdíját nyerte: Kovács Balázs & Csécsei Zsombor: Monoton (Pannonhalmi Bencés Filmkurzus). A fiatal filmes kategóriában alkotói díjban részesült: Monory Csaba Bulcs: A Dunánál és a Ne habozz című filmjeiért. Az első a Mediawave Fesztivál alatt készült, a másik a nyári táborban. A filmek a címükre kattintva megtekinthetők.

2015.08.31. 14:50

NAGYMAROSON JÁRTUNK – Csányi Attila fotóriportja


JazzMa beszámolója

Maloschik Róbert és Csányi Attila beszámolója

Tegnap (2015. augusztus 27.) reggel háromnegyed kilenckor találkoztam Csányi Attilával és Ráduly Mihállyal a Nyugati pályaudvar bejáratánál. A 9.07-es járattal indultunk Nagymaros felé, hogy a Szabados György szellemiségét tovább éltető ADYTON Együttlét táborba látogassunk. Az esti 9.05-ös viszonylatra várva, már a peronon megbeszéltük, érdemes volt kijönni, mert Grencsó István vezetésével jó hangulatú próbákba csöppentünk bele. Számomra külön öröm volt, hogy Kisgyörgy Ilka erdélyi énekeslány (szeptembertől a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazztanszékének növendéke!) is jelentkezett a táborba (nyáron többször is győzködtem, ott a helye…). Az igazi meglepetés azonban az volt számomra, hogy Bécsből átjött Bábiczki Boglárka! Ő a kedvenc Bogi nevű jazzénekesnőm, és nem csak azért, mert 2012-ben bejutott a Montreuxi Jazz Fesztivál énekverseny döntőjébe… Ráduly Misi is nagyon jókedvű volt, így az ebédutáni közel 1 órás beszélgetés is jóhangulatúra sikeredett. Utána jött a délutáni Regölés próba, nekem az is tetszett. A vacsorának feltálalt tzatziki elég ciki volt, de éhünket egy másik helyen sült kolbásszal csillapítottuk. Majd következett a „napzáró” koncert, amelyről a szünetben el kellett jönnünk, hogy elérjük a vonatot. Mondtam is Szabados Jutkának: „Ha létezik olyan, hogy Mennyország, akkor Gyuri most biztosan mosolyogva tekint le onnan Nagymarosra.” – A szerk.

 

2015.08.31. 14:20

ADYTON EGYÜTTLÉT - Szabados György szellemiségében - JazzMa beszámoló


N A G Y M A R O S, 2015. augusztus 24 – 30. Zene és fotográfus workshop
Véget ért a műhelymunka. A zenei műhelyt vezető zenészek: Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Miklós Szilveszter voltak. A fotográfus műhelyt, Fuchs Lehel és Fejér János fotográfusok vitték. A JazzMa napi szinten számolt be a tábor/műhely mindennapjairól Molnár Csaba írásaival és Ekési Orsolya fotóival.

ADYTON Együttlét – 1. nap

(részletekért katt ide!)

Az esti nyitókoncert első részében a Grencsó Kollektíva játszott. A második szám könnyedén folyt át nyitott szabad zenélésbe a tábor tanulóinak aktív részvételével. Már ezen az első estén több igen ihletett pont alakult ki muzsikálás közben...

ADYTON Együttlét – 2. nap

(részletekért katt ide)

A 9 órási dunaparti panorámás reggelinél folytatódott az első nap hangulata. Az összekovácsolódás megtörtént és maradt is egyben. Nem voltak elárvult félrehúzódó lelkek. Mindenki beszélgetett mindenkivel. A "társkeresés" és társtalálás újabb és újabb közvetlenséget épített ki..

ADYTON Együttlét – 3. nap

(részletekért katt ide)

Szerda délelőtt folytatódott a Tickmayer kurzus. Immár kevesebb idő jutott az elméleti részeknek, annál több a gyakorlati megvalósításoknak. Erről minden szónál többet mutatnak meg Orsi fotói. Kezek és tekintetek - legszívesebben csak ennyit írnék...

ADYTON Együttlét – 4. nap

(részletekért katt ide)

Azt is mondhatnám, hogy Maloschik Robival egyszerűen időátlapolódásba keveredtünk. Csakis ez lehetett az oka, hogy miközben én helyszíni on-line tudósítóként gépelem ezeket a sorokat, az ő beszámolója ugyanerről a napról már rég (múlt péntek óta!) fent van a Jazzma hírei között....

ADYTON Együttlét – 5. nap

(részletekért katt ide)

...A csütörtök esti koncerten kettejük produkciója Ilkával rendkívül izgalmasra sikeredett. A folyóparton készültek fel szinte titokban. Saját és Szabados szövegeket, verseket dolgoztak fel...

ADYTON Együttlét – 6. (utolsó) nap

(részletekért katt ide)

A délelőtti műhelymunkák szünetében újabb össznépi fotózásra gyűltünk össze... Vártuk, hogy milyen évszám íródik ki a terembura égi vásznára a legközelebbi ADYTON Együttlét idejét jelezvén...

2015.08.20. 10:28

FIGLER ANDRÁSRA EMLÉKEZVE


A 2010-ben elhunyt Figler Andrásra emlékezzünk a Győri Kultinfó-ból átvett írással. A régész és később az Örökségvédelmi Hivatalt képviselő Figler Andrással (irodavezető  volt) sok esetbe keresztezte egymást pályánk. Mindig érzékeltem, hogy mily nagy szimpátiával, barátian fordul a Mediawave dolgai iránt. Amikor engedélyező hatóságként volt dolgunk egymással is ugyane bánásmódot tapasztaltuk. Halála előtt pár hónappal még találkoztam vele soproni rezidenciáján, jól elbeszélgettünk. E beszélgetésből emlékezem, hogy elmesélte harcait, csatáit a győri önkormányzattal a Széchenyi tér megmentése érdekében. És nagyon fájt neki, hogy a szakmai érvek és szabályok nem sokat értek a politikai erővel szemben. Élete utolsó időszakában nagyon sokat gyötörték, a végeredményt "szerencséjére" már nem érhette meg. (Hartyándi Jenő) Az alábbiakban közreadjuk Paszternák István: "Ime, hát megleltem hazámat..." - Nekrológ Figler András (1956-2010) régész barátunk halálára című írását. A KÖH miskolci irodavezetőjének nekrológja Figler András temetésén, 2010. június 18-án a Csanaki temetőben hangzott el.

2015.08.19. 09:00

Lemezpolc kritika: Grencsó Open Collective - Marginal Music (Rétegzene)


Megjegyzendő: egy kicsit a Mediawave-nek is van köze a lemez létrejöttéhez. A BMC-vel közösen hívtuk meg Rudi Mahallt és a felvételt megelőző napokban nálunk, a Kovács udvarházban (Ördögkatlan Fesztivál) próbáltak és adtak egy zárókoncertet.

JazzMa.hu - Nagy Sándor kritikája

"Még meg sem száradt a "tinta" az előző, kizárólag Szabados szerzeményeket tartalmazó "Derengés" című, nagyszerű Grencsó CD bemutatása óta - máris itt az új "Rétegzene"! Idén májusban, a Budapest Music Center stúdiójában készült a felvétel, amely gyönyörűen szól! (folytatás a részletekben)

2015.08.18. 19:20

ADYTON Szabad Zene Műhely és Alkotó Együttlét - Szabados György szellemiségében - videóval


N A G Y M A R O S 2015. augusztus 24 – 30.

Zene és fotográfus workshop

Zene Műhely: 6 nap szabad zene, alkotó együttlét. Rögtönzés kamarajellegű illetve nagyobb létszámú spontán formációkban. Nyílt komponálási módszerek gyakorlása, kollektív improvizációs technikák elsajátítása. Ismerkedés a szabad zene európai és tengeren túli képviselőivel. Várjuk a kreatív gondolkodású, stílusokból kilépni vágyó, zenei kliséket és „szisztémákat” mellőző muzsikusok valamint énekesek jelentkezését.

„A szabad zene nem tesz mást, mint puszta voltunkat szólaltatja meg a teremtés szerves forgatagában, ahol minden a magáét zengi, mondja és mégis, nem önmagáért, hanem mindenekért muzsikál.” Szabados György

A műhelyt vezető zenészek: Grencsó István, Benkő Róbert, Pozsár Máté, Miklós Szilveszter, valamint meghívott vendégelőadók. Fölvehető hallgatók száma: 20 fő. A felvétel nem a jelentkezés sorrendjében történik!

Fotográfus Műhely: A hat nap során a Zene Műhelyben résztvevő muzsikusok fotografálása portré- és riport-szekvenciákban. Műfajismeret elméletben, gyakorlatban és akcióban. A kurzus alatt minden este és a nyílt zárókoncerten közös slideshow-bemutató a zenészekkel. A műhelyt a Szellemkép Szabadiskola művészeti vezetője, Fuchs Lehel és vezető tanára, Fejér János fotográfusok tartják. Fotográfiai gyakorlattal már rendelkezőket várunk. Fölvehető hallgatók száma: 5 fő. A felvétel nem a jelentkezés sorrendjében történik!

Jelentkezési lapok emailben (gmedgyesi@gmail.com) igényelhetők, illetve a facebook.com/adytonmuhely oldalról letölthetők. Bővebb információ (szállás, étkezés, részvételi díj) a jelentkezési lapon olvasható.

 

« első ... 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák