www.mediawavefestival.hu | www.romerhaz.eu | www.passportcontrol.eu | www.filmfundgyor.eu

2020. március 1- április 27.

 

Nevezési határidő:

2019. december 8.

 

2020. március 1- április 27.

 

Nevezési határidő:

2019. december 8.

 

etnik Archív
2019. július HKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSzCsPSzVHKSz Aktuális program:
2020.01.21.
01020304050607080910111213141516171819202122232425262728293031

KÖZVETLEN KÉRDÉS

Név:
E-mail:
Kérdés:

HÍRLEVÉL

Név:
E-mail cím:
Feliratkozom az alábbi hírlevelekre:
MEDIAWAVE
MEDIAWAVE webTV
Passport Control
Adatok módosítása, leiratkozás vagy aktiválás újraküldése:
KÉPAJÁNLÓ

HÍRÚJSÁG - MEDIAWAVE Alapítvány összesített híreiRSS

« első ... 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 ... utolsó »
2015.11.27. 9:56

MŰHELY-EST - Ferenczes István, Lövétei Lázár László és Fekete Vince (Csíkszereda)


A Győri Művészeti és Fesztiválközpont a győri Műhely folyóirat és a Radnóti Irodalmi Társaság szeretettel hívja Önt, családját, barátait 2015. december 10-én, csütörtökön 17 órára a Győri Művészeti és Fesztiválközpontba (Zichy-palota, Liszt F. u. 20.)

Vendégeink:

Ferenczes István (József Attila-díjas költő, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat alapító főszerkesztője), Lövétei Lázár László (József Attila és Radnóti-díjas költő, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat főszerkesztője), Fekete Vince (József Attila-díja költő, a csíkszeredai Székelyföld folyóirat főszerkesztő helyettese)

www.hargitakiado.ro

Vendégeinkkel beszélget:

Pottyondy Nóra

2015.11.25. 21:46

AZ EURÓPAI FESZTIVÁL SZÖVETSÉG (EFFE) ELSŐ DÍJÁTADÓ GÁLÁJA PÁRIZSBAN


Az Európai Fesztivál Szövetség (EFFE) tavalyi minősítési folyamata eredményeként 25 magyar fesztivál (köztük a Tartóshullám/Mediawave) került be a jelenleg 760 minősített európai fesztivál közé. Zárójeles információ, hogy ma Magyarországon közel 3000 rendezvény nevezi magát fesztiválnak, többségében jogosulatlanul használva e jelzőt.  A tisztulási/tisztítási folyamat része a Magyar Fesztiválszövetség által kordinált magyar regisztrációs és minősítési rendszer, amely 4 éve működik és ebben kb. 150 magyar fesztivál nyert minősítést, vagy úgyis fogalmazhatjuk, hogy merte magát alávetni egy szakmai minősítési folyamatnak. Párizsban 2015. szeptember 27-én volt az EFFE első Díjátadó Gálája. Az EFFE nemzetközi zsűrije – melynek elnöke Vincent Baudriller, a lausanne-i Théâtre Vidy igazgatója – a 31 országot képviselő 760 minősített európai fesztiválból idén tizenkettőnek ítélte oda az Európa kiemelkedő fesztiváljainak járó díjat. Magyar díjazott sajnos nincs, van viszont egy lengyel, egy horvát és egy cseh fesztivál a díjazottak között. Egyben elindult az EFFE online kalauza is, mely a közönség számára dátum, helyszín és műfaj szerint teszi kereshetővé a 760 EFFE minősítést kapott európai – köztük 25 magyar – fesztivált, a platformban résztvevő fesztiválok számára pedig kapcsolatépítési lehetőséget kínál.

 

2015.11.25. 20:33

MEDIAWAVE BEMUTATÓ A FEHÉRVÁSZON FÜGGETLEN FILMFESZTIVÁLON


A 25 éves Mediawave sokrétű bemutatkozási lehetőséget kapott a székesfehérvári "Fehérvászon" Független Filmfezstiválon, amely november 27-28 kerül megrendezésre. Best of Mediawave címmel szatírikus filmválogatás lesz az első 10 év legjobb filmjeiből. Ezt Mediawave hangulatok fotókiállítás keretezi a nemrég elhunyt Kassay Róbert és más fotográfusok munkáiból. "(nem) Csak a szépre emlékezem" címmel beszélgetés és kötetbemutató is lesz a nemrég megjelent 25 éves feszivál összefoglaló kiadvány kapcsán a rendszerváltás utáni vidéki párhuzamos vagy underground kultúra változásáról, lehetőségeiről. A részleteket, programot lásd a részletekben.

 

 

2015.11.24. 13:57

HALIHÓ REGGAETÁRIÁNUSOK!


Örömmel üzenem mindenkinek akit érdekel , hogy elindult az első hazai szerkesztésű reggae diszkográfia  honlap: www.reggaeocean.org Már most 5300 énekes és zenekar - köztük 1700 jamaikai előadó - több mint 24.000 lemezének ( LP , CD ) címe böngészhető. A művészek saját honlapjai ( kb. 3500 ) belinkelve. Zenészek írjatok ! Bárki bekerülhet aki már legalább egy saját albumot (LP , CD) kiadott: www.reggaeocean.org/write-me

ÁMON Ábrahám irie@reggaeocean.org
https://www.facebook.com/pages/

ReggaeOceanorg/121024754765179

2015.11.24. 013:06

FELHÍVÁS! - CIVILEK A PÜSPÖKERDŐ VÉDETTSÉGÉÉRT - Csatlakozz a kezdeményezéshez!


A Reflex Környezetvédő Egyesület Borkai Zsoltnak küldött nyílt levelében kezdeményezte a Püspökerdő védetté nyilvánítását. Szeretnénk, ha a védetté nyilvánításért indított kampányba minél több győri civil szervezet kapcsolódna be és segítené annak sikerét! Az elmúlt hónapok történései rámutattak, hogy a Püspökerdő ügye igazi győri közügy, a helyieknek fontos az erdő és az erdő nyújtotta szolgáltatások. Ha kíváncsi vagy arra a folyamatra, melyben sikerült a Püspökredő 35 hektáros részét megvédenünk látogassa le honlapunkra. További részletek a mellékletben.

 

2015.11.20. 11:58

MEGNYÍLT A SZABADOS GYÖRGY ZENEI ÉLETMŰVÉT ÖSSZEFOGLALÓ WEBKÖNYVTÁR


Szabados Győrgy zenei és szellemi hagyatékát ápoló lelkes civilek áldozatos munkájának eredményeként, Bognár Ferenc szerkesztésében megnyílt a Szabados György Zenei Könyvár. A könyvtár a 2011-ben elhunyt, a magyar improvizatív zene atyjának aposztrofált Szabados György zenei tevékenységének fennmaradt zenei emlékeit teszi közkincsé, ingyenes formában. Az archívum zenei ritkaságainak többségét fanatikus gyűjtők mentették meg, mert Gyuri bá' kulturpolitikai okból nagyon kevés lehetőséget kapott lemezkészítésre a szocializmusban, majd a rendszerváltás után sem változott komolyan a helyzete, mert akkor meg az üzlet kedte irányítani a CD kiadást. A lenti kép azon általunk szervezett 1982-es koncerten készült a győri Ifjúsági házban, amely a legendás Győri Nemzetközi Jazzkoncert-sorozat első állomása volt. Itt sikerült összehoznunk Anthony Braxtonnal, a kor talán legnevesebb amerikai fekete muzsikusával, ami akkor nagyon nagy eseménynek számított, mert az ország zártsága miatt nem nagyon jártak errefelé külföldi muzsikusok. (E koncert is hallgató az archívumban.) E koncertsorozat nagy hatást gyakorolt az egyre karakteresebb magyar improvizatív zenét játszók csoportjára, amely vezéregyénisége, tanítómestere Szabados György volt.

 

Anthony Braxton (USA) & Szabados Trió (Győr, 1982)

Fotó: Kulcsár György

 

2015.11.18. 8:32

"HŐS FA" címet nyert a győri (egykori) ifjúsági házba zárt gesztenyefa - dilemmák


Nagy Péter közösségi levele:

Az Év Fája pénteki díjátadásán Madarász Zsuzsával és Kovács Lacival közösen vettük át a 4. hely oklevele mellé a HŐS FA kitüntető címet is. Utóbbi egy fekvő A/4-s formátumú tábla, 45 fokos szögben ráerősítve egy kb. 1,5 méter hosszú, 40 mm x 65 mm profilú faoszlopra. Nyilván azért ilyen formájú a HŐS FA díja, hogy a fa lombja alatt, a törzs közelében földbe ásva, rögzítve hirdesse országnak világnak: Magyarországon 2015-ben a körbeépített győri gesztenyefa kapta a HŐS FA címet. (további részletek és dilemmák a részletekben.

 

 

/a tábla szövege/

AZ ÉV FÁJA 2015
A körbeépített győri vadgesztenyefa
A Reflex Környezetvédő Egyesület jelölése alapján
az Ökotárs Alapítvány Év Fája versenyén
ez a fa nyerte el a HŐS FA címet.

 

2015.11.15. 9:19

SZABADOS GYÖRGY - "ELSŐSORBAN GONDOLKODÓKÉNT ÁLL ELŐTTEM" - Ráduly Mihály beszélget Turi Gáborral


Ráduly Mihály (R.M.):

Turi Gábor első könyve több mint 32 évvel ezelőtt készült, ő volt az első, aki magyar jazz-muzsikosokkal jelentetett meg egy teljes interjúkötetet, melynek legterjedel¬mesebb beszélgetéseit Gonda Jánossal és Szabados Györggyel készítette. A következő könyvében, ami 1999-ben a Jazz ideje címen jelent meg, ugyanennek a két embernek mond köszönetet a családján és John Coltrane-on kívül: „Köszönet Gondának a pártfogásáért és Szabadosnak a szellemi inspirációjáért.” Ebben az interjúban csak Szabados Györgyre emlékezünk. Tehát, mi az a szellemi inspiráció?  (a hosszú és alapos riport folytatásást lásd a részletekben)
 

2015.11.10. 10:42

"NE HABOZZ" - Monory Csaba, egy példamutató Passport résztvevő híre filmje fesztiválszerepléseiről


Monory Csaba 2015-ben aktívan részt vett a Passport Control-sorozat filmkészítő műhelyeiben és rendre hírt ad itt készült filmjei fesztiválszerepléseiről. Példaként ajánljuk a több filmkészítő felé, hogy tudjunk egymás sikereiről.

"Hogy vagytok? Remélem, minden szuper felétek. Én Berlinbe költöztem pár hónapra, de most azért írok, mert a kisharsányi filmünk több fesztiválon is szerepelni fog: szombaton vetítették a Faludi Filmfesztiválon Budapesten információs programban, nov. 15-én pedig Olaszországban, San Remóban lesz. Az egy egydélutános fesztivál, 30 év alatti alkotók érzelmeket bemutató rövidfilmjei lesznek rajta, összen 13 film került a versenyprogramba, és 4 díjat is kiosztanak majd. A fesztivál honlapja kicsit esetlen, de itt írnak a fesztiválról (ezen az oldalon neveztem be a filmet): https://filmfreeway.com/festival/CiakunemozioneVideofestivalgiovani

Ezeken kívül szerepelt a Pannonfílingen is, de azt hiszem, azt akkor megírtam (díjat nem kaptunk, de a zsűri dicsérte a filmet). November 28-án pedig a 'Ne habozz'-t és 'A Dunánál'-t (a filmek a címre kattintva megtekinthetők) is levetítik a 15. Fehérvászon fesztiválon Székesfehérváron. üdv, csaba"

 

2015.10.21. 9:35

MEDIAWAVE A WOMEXEN


"A világ legjelentősebb világzenei eseménye, a WOMEX 2015-ben Budapesten kerül megrendezésre október 21-25. között. Ez önmagában is komoly eredmény, ám azt is elmondhatjuk, hogy hála a szervezőknek (Hangvető Kft.), nálunk lehet először WOMEX a kelet-európai régióban. A WOMEX (World Music Expo) többfunkciós rendezvény, ahol esténként lehetőséget kapnak a bemutatkozásra a feltörekvő előadók, míg napközben konferenciákat látogathatnak, vagy dokumentumfilmeket nézhetnek a résztvevők, akik rendszerint a szakma krémjéből kerülnek ki. Mindezek mellett egy nagy vásár is a WOMEX, ahol rengeteg fesztivál, ügynökség, kiadó és újságíró képviselteti magát, az egészet pedig tetézi a WOMEX Awards, ami a világzene legrangosabb díjátadója. Az expót idén 21. alkalommal rendezik meg, Budapest lesz a 13. város, amely helyet ad az eseménynek. A budapesti WOMEX főbb programhelyszínei a Művészetek Palotája, az A38 Hajó, illetve a Bálna lesznek, előbbi a zenei programoknak, míg utóbbi a vásárnak ad majd otthont. " - idézet a sajtóanyagból.
A Mediawave nem kereste a kapcsolatot a nemzetközi szervező csapattal, mert más nagyságrendnek és zenei irányúltságúnak tartotta az eseményt. A világzene nem a Mediawave profilja, az etnkusság igen, de az a mi szemünkben más fogalom. Utóbbi népzenét és népzene által hitelesen ihletett modern zenéket  jelenti. A világzene pedig a - természetesen a könnyű érthetőség kedvéért leegyszerűsítve - a lekvárral megkent rántpshúst, ami esetenként még egy kis kecsöppel is le van löttyintve. Önmagában mindegyik finom, és úgyis egy gyomorba megy, mondja bölcs mondás.  De mi mást gondolunk erről. Ezért is ért meglepetésként bennünket, hogy nyilván helyi, pontosabban magar etnikus dolgokkal foglalkozó szervezetet keresve a Womex szervezői megtaláltak bennünket. EtnikARChív (katt a címre) nevű webes film és fotó archívumunk keltette fel érdeklődésüket és ennek benutatását emelték be programjukba. Továbbá tanácsokat kértek tőlünk a Womex Filmfesztivál magyar szekciójával kapcsolatban.  Október 22-én 11 órától levetítik Hartyándi Jenő Gyimesi filmüzenet  (katt a címre) című régi etnikus dokumentumfilmjét, ami a gyimesi csángó magyar kultúrát mutatja be.

 

« első ... 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 ... utolsó »
KERESŐ


      
KIEMELT HÍREK
TAGSÁGOK
MAGYAR FESZTIVÁL SZÖVETSÉG

A MEDIAWAVE

Kiváló Minősítésű Magyar Fesztivál

 

A MEDIAWAVE Minősített

Európai Fesztivál

PARTNER OLDALAK

 

 

 

 

SZABADOS MUSIC

DIRECTORY

 


Kártyás fizetés szolgáltatója
Elfogadott kártyák